За насСъюз по аеробика е спортна организация, която се създава през 1991г.и поставя началото на развитие на спортната аеробика в България. Председател и ръководител на федерацията от създаването и е змс Йорданка Благоева д.п.н. – световно известна лекоатлетка, поставила световен рекорд в скока на височина и носител на множество медали от Олимпийски игри, Световни Първенства и турнири. Освен Председател на Съюз по аеробика, Г-жа Благоева е и Вице-президент на Българския Олимпийски Комитет.
В дългогодишната си дейност Съюз по аеробика е провел редица престижни международни състезания, сред които две Европейски Първенства – 1995г. и 1996г. и две Световни Първенства за мъже и жени и юноши и девойки – 2004г. и 2012г. От 1997г. насам, ежегодно, Съюз по аеробика е домакин и на Световна Купа за мъже и жени и Международен турнир за юноши и девойки. Благодарение на отличната организация и високата оценка на Международната Федерация по Гимнастика в състезанията участват отбори от всички континенти.
Българските състезатели са носители на множество титли, медали и купи от Световни и Европейски Първенства, Световни купи и международни турнири. В историята не само на Съюз по аеробика, но и на световната спортна аеробика ще останат имената на Калоян Георгиев и Констанца Попова – Европейски шампиони’96и Световни шампиони’97– категория смесени двойки; Людмила Ковачева, Красимира Доцева и Галина Лазарова – Европейски шампиони’01 – категория тройки; Ася Рамизова, Маргарита Стоянова и Таня Хаджиева – Световни вице-шампиони’02 – категория тройки; Галина Лазарова и Мариян Колев - Световни шампиони’04 – категория смесени двойки; Лили Йорданова – Европейска шампионка’07 – категория индивидуално жени.
През последните години много усилено и успешно се подготвят и спортистите ни от възрастови групи юноши и девойки младша и старша възраст, които при всяко свое участие на муждународни състезания представят достойно българската аеробика. Доказателство за класата на българската аеробика са и спечелените медали и призови места през настоящата година. Само за първото полугодие на 2014г. от участие в международни състезания българските спортисти са носители на 37 медала, от които 16 златни, 13 сребърни и 8 бронзови.